opgaver. s 67 - karbohydrater.
2.8) A) hvor kommer karbohydrater i maten vår opprinnelig fra?
grønne planter som er blitt spist, f.eks av en ku.
B) hvilke oppgaver har karbohydratene i kroppen?
gir energi til alle celler i kroppen i form av glukose
2.9 a) hvilke tre grunnstoffer er karborhydratene bygd opp av? karbon, hydrogen, oksygen.
b) karbohydrater deles inn i tre grupper, hvilke? monosakkarider, disakkarider, polysakkarider
c) hva kjennetegner de tre guppene? monosakkarider = 1 ring, diasakkarider = 2 ringer, polysakkarider = mange ringer.
2.10 flere kjnete monosakkarider har den kjemiske formelen: C6H12O6.
a) skriv navnet på 2 av dem. Hvorfor har de hvert sitt navn? glukose og fruktose
b) i hvilke matvarer finner vi mye av disse?- honning, enkelte frukter
2.11
a) sukrose er et diasakkarid som er bygget opp av to monosakkarider, hvilke? - er glukosemolekyl og et fruktosemolekyl
b) hvilke andre diasakkarider kjenner du til? hvor finner du disse? - laktose, maltose eller malt sukker
2.12
a) hvilke polysakkarider kjenner du? beskriv oppbyggingen og egenskapene til disse polysakkaridene. - blir dannet når opptil flere tusen monosakkaridmolekyler binderseg sammen til lange kjeder. stivelse og cellulose er noen polysakkarider.
b) i hvilke matvarer finner vi mye av hvert av dem?
stivelse - poteter og korn
cellulose - papir, bomull og treverk
onsdag 20. januar 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar