onsdag 27. januar 2010

oppgaver om fett !

oppgaver om fett !

1) forklar hvordan fett er bygd opp?- vanlig fett er dannet av alkoholen glyserol og tre organiske syrer og det kalles triglyserid
2) forklar forskjellen på umetta og metta fett?-
mettet fett inneholder fettsyrer med utelukkende enkeltkoblinger mellom karbonatomene, og umettet fett inneholder fettsyrer med en eller flere tilkoblinger mellom karbonatomene
3) i hvillke matvarer finner vi de ulike fett
typene?
mettet fett finer du i kjøtt, smør, os og andre melkeprodukter. utmettet dett finner du i fisk og planter
4) hvilke sykdommer kan vi få av for mye fett?
hjerte og karsykdommer
5) ta bilde av de ulike fett typene som er plassert framme?












6) hva skjer når du blander fett og vann? ta bilde.


de blander seg ikke de ligger opp på hverandre









7) bygg et fettmolekylmodell, ta bilde



onsdag 20. januar 2010

påvise monosakkarider

påvise monosakkarider
utstyr: sukrose, stivelse, glukose, fruktose, reagensrør, fehlingsløsning, begerglass

framgangsmåte: tok de fire reagensrørene med de forskjellige tingene i og la dem i et begerglass med kokvarmt vann. Så måtte vi bare vente og se hva som skjedde.

resultat: innholdet skiftet farge, monosakkaridene skiftet farge fra blått til oranger men diasakkaridene og polysakkaridene holdt seg til den samme fargen.

orange: glukose
brunaktig: fruktose
de to blå er disakkarider og polysakkarider.












konklusjon:
de byttet farge fra blått til oranger pga monosakkaridene reagerer på varmt vann og fehlingsløsning.

oppgaver s. 67.

opgaver. s 67 - karbohydrater.

2.8) A) hvor kommer karbohydrater i maten vår opprinnelig fra?
grønne planter som er blitt spist, f.eks av en ku.
B) hvilke oppgaver har karbohydratene i kroppen?
gir energi til alle celler i kroppen i form av glukose

2.9 a) hvilke tre grunnstoffer er karborhydratene bygd opp av? karbon, hydrogen, oksygen.
b) karbohydrater deles inn i tre grupper, hvilke? monosakkarider, disakkarider, polysakkarider
c) hva kjennetegner de tre guppene?
monosakkarider = 1 ring, diasakkarider = 2 ringer, polysakkarider = mange ringer.

2.10 flere kjnete monosakkarider har den kjemiske formelen: C6H12O6.
a) skriv navnet på 2 av dem. Hvorfor har de hvert sitt navn? glukose og fruktose

b) i hvilke matvarer finner vi mye av disse?- honning, enkelte frukter

2.11
a) sukrose er et diasakkarid som er bygget opp av to monosakkarider, hvilke? -
er glukosemolekyl og et fruktosemolekyl

b) hvilke andre diasakkarider kjenner du til? hvor finner du disse? - laktose, maltose eller malt sukker

2.12
a) hvilke polysakkarider kjenner du? beskriv oppbyggingen og egenskapene til disse polysakkaridene. -
blir dannet når opptil flere tusen monosakkaridmolekyler binderseg sammen til lange kjeder. stivelse og cellulose er noen polysakkarider.

b) i hvilke matvarer finner vi mye av hvert av dem?
stivelse - poteter og korn
cellulose - papir, bomull og treverk

onsdag 13. januar 2010

hvilke grunnstoff er det i sukker ?

utstyr: gassbrenner, pinneklype, reagensør, sukker, fyrstikker hensikt: finne ut hvilke grunnstoff det er i sukker

hensikt: finne hvilke grunnstoff det er i sukker

framgangsmåte: Vi festet reagensrøret til en pinneklype og helte litt sukker opp i glasset. Deretter holdt vi reagensrøret over gassbrenner og holdt det der helt til sukker var blitt brunt og rennende.


resultat: sukkeret ble svart fort, og etter vi hadde brent det var det rent karbon

konklusjon: når du har smeltet sukkeret er det kun karbon igjen

sukkeret består av grunnstoffene: karbon, hydrogen og oksygen.

hvilke grunnstoffer er det i sukker ?

organiske stoffer og karbon